|
|
نکاتی که هر مسلمان باید سر سفره غذا بداند
هر گاه رسول خدا (ص) غذا میخوردند، به فرد رو به روی خود لقمه تعارف میکردند و هنگام نوشیدن به کسی که در سمت راست او بود آب میدادند.
● خوردن و آشامیدن
رسول خدا (ص) می فرماید: هر کس غذای حلال بخورد، فرشته ای بالای سرش بایستد و برایش آمرزش بخواهد تا از خوردن فارغ شود.
گفتن بسم الله: رسول خدا (ص) می فرماید: با جماعت بخورید و بسم الله الرحمن الرحیم بگویید تا برکت غذا زیاد شود.
سپاسگزاری: رسول خدا (ص) می فرماید: پاداش کسی که می خورد و سپاس آن را می گزارد همانند کسی است که برای خدا روزه می گیرد.
راه نرفتن: امام صادق (ع) می فرماید: در حال راه رفتن غذا نخور مگر از روی ناچاری.
ندمیدن: رسول خدا (ص) می فرماید: در خوردنی و آشامیدنی فوت نکنید. (غذا به قدری گرم نباشد که با دمیدن خنک شود.)
توجه به مصلح غذایی: امام صادق (ع) می فرماید: هرگاه پنیر و گردو باهم خورده شوند در هر یک شفایی هست؛ ولی اگر جداگانه خورده شوند در هر یک دردی هست.
رعایت غذا (و میوه) هر فصل: امام رضا (ع) می فرماید: به اندازه توان و میل خود در تابستان غذای با طبع سرد و در زمستان غذای با طبع گرم و در دو فصل دیگر غذای معتدل بخورید.
به پشت خوابیدن پس از غذا: امام صادق (ع) می فرماید: (کمی) به پشت دراز کشیدن پس از سیری بدن را فربه، غذا را گوارا و درد را ریشه کن می کند.
وعده های غذایی: امام رضا (ع) می فرماید: در جسم انسان رگی به نام (عشاء) وجود دارد که چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین کند.
● برخی آداب سفره
گروهی غذا خوردن: رسول خدا (ص) می فرماید: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بر آن بسیار باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید، چرا که برکت در اجتماع است.
از نزد خود برداشتن: رسول خدا (ص) می فرماید: هر گاه سفره گسترده شد از نزد خود بخور و از پیش روی همنشین خود غذا برندار و از قله (نقطه برجسته آن) غذا نخور، زیرا برکت از بالای آن می آید.
به آرامی خوردن: امام صادق (ع) می فرماید: نشستن بر سر سفره را طولانی کنید، چرا که از عمرتان به شمار نمی آید.
اجابت دعوت: رسول خدا (ص) می فرماید: اینکه کسی به غذایی فراخوانده شود ولی نپذیرد یا بپذیرد ولی نخورد از موارد جفاست.
● غذا نخوردن بدون دعوت
رسول خدا (ص) می فرماید: هشت گروه اگر مورد اهانت قرار گیرند جز خود را سرزنش نکنند: یکی از آنها کسی است که بر سر سفره ای حاضر شود که به آن دعوت نشده است...
امام حسن مجتبی (ع) می فرماید: درباره سفره دوازده نکته است که هر مسلمانی باید آنها را بداند: چهار نکته فرض (لازم)، چهار نکته مستحب و چهار نکته از ادب است؛ اما لازم: شناخت خدا، خشنودی از خدا، بسم الله گفتن (یاد خدا) و الحمدلله گفتن (سپاس داشتن)؛ اما سنت: دست شستن پیش از غذا، نشستن بر سمت چپ بدن، با سه انگشت خوردن و لیسیدن انگشتان (اگر با دست بخورد) و اما ادب: از نزد خود خوردن، لقمه کوچک برداشتن، خوب جویدن و کم نگریستن به چهره دیگران.
● آداب نوشیدن
با دست شسته: رسول خدا (ص) می فرماید: دستانتان را بشویید، آن گاه در آن ها آب بنوشید، چرا که هیچ ظرفی پاکیزه تر از دست نیست.
طلا نبودن ظرف: رسول خدا (ص) می فرماید: کسی که در ظرف طلا و نقره غذا می خورد یا نوشیدنی می آشامد در شکم خود آتش دوزخ را غرغره می کند.
از سمت دستگیره ظرف ننوشید: رسول خدا (ص) می فرماید: آب را از سمت دستگیره آن ننوشید؛ چرا که محل جمع شدن چرک و آلودگی است.
ایستادن: امام صادق (ع) می فرماید: ایستاده آب نوشیدن در روز غذا را گوارا می کند و در شب زرد آب می آورد.
گردآوری خرده های غذا: رسول خدا (ص) به امیرمومنان (ع) فرمود: غذایی را که در سفره ات می ریزد بخور، چرا که فقر را از تو دور می کند و آن مهریه ی حورالعین است و هر کس آن را بخورد قلبش سرشار از علم و حلم و ایمان و نور شود.
● پرخوری
رسول خدا (ص) می فرماید: خدا سه چیز را دوست دارد: کم حرفی، کم خوابی و کم خوری؛ نیز فرمود: غذایتان را با یاد خدا و نماز، هضم و ذوب کنید و با شکم پر نخوابید که سنگدل می شوید؛ باز فرمود: هر که در دنیا (بر اثر پرخوری) زیاد آروغ بزند در قیامت گرسنگی اش بیشتر خواهد بود.
لقمان به پسرش فرمود: پسرم! هرگاه معده پر شد اندیشه می خوابد، حکمت گنگ می شود و اندام ها از عبادت باز می مانند.
● سیره پیامبر در خوردن و آشامیدن
رسول خدا (ص) غذای داغ نمی خورد تا سرد شود و می فرمود: خدا به ما آتش نخورانده است. غذای داغ برکت ندارد پس آن را سرد کنید.
آن حضرت هرگاه غذا می خورد بسم الله می گفت و با سه انگشتش از غذای پیش روی خود می خورد و از غذای جلوی دیگران میل نمی کرد و خوردن غذا را پیش از دیگران آغاز می کرد و با سه انگشت ابهام (شست) و انگشت کنار آن (سبابه) و انگشت وسط می خورد و گاهی از انگشت چهارم کمک می گرفت و (گاهی) با همه کف دستش غذا می خورد و با دو انگشت غذا نمی خورد و می فرمود: با دو انگشت خوردن کار شیطان است.
نظرات شما عزیزان:
|
نویسنده: s*****n
׀ تاریخ: 6 آذر 1393برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
|
|
|